City of Hope Newport Beach Cancer Center  |  Newport Beach, California

The goal of this 11,530 s.f. cancer treatment center was to deliver more accessible medical oncology and infusion services care to City of Hope’s patients in the Orange County area. Prior to this, the closest facility was in Duarte, nearly 50 miles away.

The team was challenged from the very beginning, as the program required more square footage than the space available in the office building into which the center was to occupy. Working with a group of clinical advisors, the design team adjusted to the program to better fit the available space.

The original building featured stairs and elevators on opposite sides of the lobby, resulting in a scattered, inefficient circulation area. By relocating the main stair to allow for a more compact circulation core, the team was able to better utilize the existing space and created an opportunity to provide a large, welcoming lobby area.

This opportunity resulted in an entrance studded with windows, accenting the tall ceiling and sweeping glass-railed staircase. The lobby space features muted tones with pops of bright color in luxurious modern finishes, utilizing natural elements like wood, stone, marble, and live greenery. The overall effect of this was to create a welcoming sense of spaciousness and calm. The patient check-in area is emphasized by a bold feature wall that extends to the ceiling, abutting a ceiling-mounted array of dimensional vertical wood panels; this spatial delineation serves to define the reception area and provide patients with a greater sense of privacy.

The first floor also houses a medical oncology clinic with 10 exam rooms, physician offices, and MA stations. A lobby-adjacent conference room can be utilized by physicians and community members for telemedical conferencing with the Duarte campus.

The second floor features 17 infusion bays, two of which are semi-private, allowing patients to opt for a more social or private setting depending on their needs. Two large RN stations are located at the center, providing caretakers with visual access to all of the infusion bays. Bays include large windows and are separated by glass privacy dividers which fade from frosted white to deep blue, reminiscent of the ocean meeting the sky. Accent walls near the RN stations feature calming abstract graphics evocative of blue agate geodes. The infusion area also includes an outdoor patio space for patients to use during infusion, and the second-floor staff lounge includes a private patio for staff.

The success of the project extended beyond the design. With a compact six-month construction period, it was essential that the Boulder Associates team work closely with the GC, owner, and other project team members to remain on schedule. Due to this close collaboration, the team was able to obtain over-the-counter plan check from the city, which greatly expedited the CA process and assisted in the project being delivered on-time, despite design changes and additions during construction.