• Group visit area with garage door-style partitions to accommodate multiple uses
  • Roof mounted 42 kW photovoltaic array produces an estimated 56,000 kWh/year
  • M:Misc TempStacey Pics

Clinica Family Health Services/People’s Clinic  |  Boulder, Colorado

This 21,120 s.f. community health center, a complete remodel of an existing clinic space, was designed with both the client's program and the project's environmental footprint in mind. Cost savings and material conservation were achieved by working closely with the client and contractor to identify components of the former build-out that could be reused or re-purposed in the new space. The addition of water-saving fixtures and a photovoltaic array helped the client achieve their goal of decreased operational costs, while PVC-free flooring materials minimized environmental toxins.

The clinic's program involves a pod-based practice approach. The space was organized into three color-coded practice team areas, each with its own distinct waiting area. The clinical areas have centralized, open office pods that are surrounded by exam rooms. This arrangement allows for improved staff communication and easy visual coordination of patients, providers and rooms. These design solutions catered to Clinica's model of collaborative team care, and helped it achieve NCQA PCMH Level 3 recognition.

Sustainability Features

  • Water-saving fixtures
  • Photovoltaic array
  • PVC-free flooring materials
  • FSC-certified wood ceilings
  • Salvaged and recycled materials