Eating Recovery Center Northbrook  |  Northbrook, Illinois

This project, a 33,500 s.f. tenant improvement, was undertaken to expand ERC’s services to Northbrook, Illinois, to better support the northern Chicago suburban areas. The Northbrook facility includes a 20,000-s.f., 36-bed residential treatment facility on the third floor, as well as a second-floor 12,800 s.f. suite for outpatient treatment serving children, adolescents, and adult programs.

Extensive work was required to upgrade the base building to be able to meet new code requirements and support the Residential Treatment Facility use. This included installation of fireproofing on structural elements throughout the building, new spray foam insulation on perimeter walls, floor leveling, structural reinforcement to the existing beams and joists, and upgrading the electrical service to the building.

The overall goal of the project was to create a residential feeling program that was safe, healing, and comfortable. The use of saturated colors and finish materials provides elements of playfulness for the young patient population. Community rooms are located on the south corners of the building, allowing for abundant sunlight to fill the space. These rooms were also located adjacent from the nurse stations which gives the staff good visual control of the space and allows for daylight to come into the corridor and nurse station areas.

Based on early discussions with the ERC team, we learned that the younger adolescent patients feel safer when they are close to staff, so there are additional seating areas in the corridors directly adjacent to the nurse stations. These include workspaces for homework and a reading nook for individual activities or where small groups could play board games. One of the design themes was the idea of a walk in the forest. The wood-look, LVT floors feature bright green leaf inserts along the corridors to add a little whimsy to the project.