Sutter East Bay Medical Foundation 2500 Milvia Street  |  Berkeley, California

The design of this multi-specialty 28,000 s.f. medical office building focuses on provider collaboration, clinic flexibility, and efficiency. The clinic features seven pods, each with a centralized work area which promotes communication among the care teams and allows for a clear line of sight into the exam rooms.

Self-rooming, one-stop exam rooms, and a patient-tracking system reduce inefficiencies and improve the patient experience. Upon checking in at the centralized reception desk, patients are given a color-coded card with a room number on it. The card matches the theme – the bay, hills, the city, the shore, or the forest – of one of the seven pods. Each of the pod themes are reinforced with graphics, lighting, and colors which serve as creative wayfinding tools that helps patients locate their exam room. Once a patient has self-roomed himself, the patient-tracking system notifies staff that a patient is ready to be seen.