Van Ness Campus Medical Office Building  |  San Francisco, CA

The 247,000 s.f. Van Ness Campus Medical Office Building includes nine stories of new medical office space, a six-story parking structure (five of which are underground), five street-level retail storefronts, and a pedestrian tunnel for staff that runs under Van Ness Avenue to connect the building to the Sutter Health CPMC Van Ness Hospital across the street.

For this project, Boulder Associates was responsible for the core and shell to create a state-of-the-art MOB featuring the latest technology to support physicians and staff. Two of the nine floors were built for future OSHPD3 capabilities in case Sutter Health wanted to add a surgery center or an MRI (which they later did).

The design intent was to reflect the urban feel of San Francisco’s modern, high tech office spaces. High ceilings, clean lines and finishes, and indirect lighting throughout aid in creating less of an institutional feel and more of this high-rise aesthetic. Additional features like the sprawling, multi-car elevator system, LED lighting, terrazzo, metal paneling and granite stone finishes, as well as a playful lobby art and chandelier installation further enhance the building’s many design fixtures.

Lean thinking and tools drove much of the approach to the project, which was delivered using an Integrated Project Delivery (IPD) approach contracted through an Integrated Form of Agreement (IFOA). The team used a “big room” concept where project stakeholders co-located in the same office two days a week to develop the project. Target Value Delivery (TVD) was utilized to design to a target price by focusing on the value of decisions during the design process. A target cost was set 12% below the original estimate. Continuous estimating was done concurrently with the design and tracked on the Risk and Opportunity log to make visible the goal of team savings. Last Planner© System was used to develop and schedule tasks for all project intervals, design and construction, to organize work with complex interrelations and gain input from all members of the team. Pull planning events promoted team work and avoided rework as hand off of tasks were properly coordinated.

In addition to the task of mirroring San Francisco’s sleek spaces, we were required to meet the city’s LEED Silver requirements. The building ultimately achieved LEED Gold certification incorporating multiple sustainability features with the design anticipated to reduce energy costs by 25%, and energy use by 30%.

Among the key sustainable features are three green roofs totaling 9,925 s.f. They are planted with 100% native or adapted species to reduce storm water runoff. Once established, the selected plant palette on this roof will deliver some form of bloom nearly every month of the year to provide a consistent source of pollen for bees, nectar for butterflies, moths and hummingbirds, and foliage as a food source for butterfly and moth larvae. A 70,000-gallon stormwater cistern is used to collect rainwater and reduce stress on the city’s combined sewer system. The water collected in the cistern will be stored and later used to water the green roofs, which will virtually eliminate the need for potable water for landscape irrigation. Recycled materials constituted 41% of all building materials on the project, and 94% of waste was recycled during construction.

The readily accessible urban redevelopment site provides access to eight MUNI bus routes, six Golden Gate Transit routes, and all four BART (Bay Area Rapid Transit) routes which connect San Francisco to Oakland, as well as Alameda, Contra Costa, and San Mateo counties. Bicycling is encouraged through the provision of secure bicycle storage, changing areas, lockers, and showers for staff. Reduced vehicle emissions are enabled via preferred parking for carpools, vanpools, and low-emitting vehicles—10% of all spaces are reserved for these users. Additionally, four electric vehicle charging stations are provided.